
Sinds Corona heeft het gebruik van digitale tools voor samenwerking een vlucht genomen. Platforms waar we een jaar geleden nog nooit van gehoord hadden, gebruiken we inmiddels bijna dagelijks.
Wie regelmatig (digitale) evenementen bezoekt, heeft vast wel eens Slido voorbij zien komen. Deze handige app werd onlangs bijvoorbeeld nog ingezet tijdens de Landelijke Omgevingsmanagementdag.
Slido is zeker niet nieuw, maar in de afgelopen maanden zijn er tal van nieuwe functies geïntroduceerd. De snelle groei van het bedrijf ging ook zeker niet onopgemerkt; Slido is namelijk onlangs opgekocht door telecomgigant Cisco. Hoog tijd dus om dit platform eens onder de loep te nemen.
Wat is Slido en wat kun je ermee?
Slido is een platform waarmee je vergaderingen, bijeenkomsten of Webinars interactiever maakt. Zo kun je bijvoorbeeld vraag-en-antwoordsessies faciliteren, een poll starten of een volledige quiz verzorgen. Hierdoor haal je waardevolle feedback uit je publiek en heb je tegelijkertijd een laagdrempelige ijsbreker die direct de aandacht trekt.
Je kunt Slido zowel tijdens live of virtuele evenementen gebruiken of een combinatie daarvan. Slido is daarnaast makkelijk te integreren met andere toepassingen, zoals MS Teams of PowerPoint. Zo hoef je niet tussen meerdere tools te schakelen tijdens je presentatie of vergadering. De data die je verzamelt, wordt opgeslagen in je account zodat je deze op een later moment kunt analyseren.
Waarom zou je Slido gebruiken?
Niet iedereen voelt zich comfortabel bij het stellen van een vraag of het geven van een mening ten overstaan van een groep. Dit vormt voor de meer introverte persoonlijkheden in je publiek direct een uitdaging. Binnen deze groep wordt de vinger immers niet snel opgestoken voor een vraag of opmerking. Dat is zonde, want deze persoon heeft misschien een veel zinvollere bijdrage dan een wat meer extraverte collega.
Voor de evenementleiding bestaat er tegelijkertijd een uitdaging om iedereen voldoende ruimte te geven om aan bod te komen. Vraag-en-antwoordsessies zijn doorgaans tijdsgebonden, waardoor je maar een beperkt aantal mensen het woord kunt geven. Hoe regel je dat democratisch en hoe weet je zeker dat de belangrijkste vragen behandeld worden?
Slido doorzag dit in 2012 en bood met haar platform een passende oplossing voor deze uitdagingen. Ze bedachten een app waarmee je tijdens een evenement vragen – desgewenst anoniem – kunt insturen. Deze vragen zijn ook voor anderen inzichtelijk en kunnen zodoende “ge-upvote” worden. Op die manier maak je het proces democratischer en is de kans groter dat je daadwerkelijk waardevolle input krijgt.
Slido voor omgevingscommunicatie en participatie
Slido’s platform is niet per se branchegericht en kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden. We weten dat Slido de interactie tijdens een bijeenkomst verhoogt, maar hoe zou je dat precies in de praktijk kunnen toepassen? Hieronder volgen een aantal praktische voorbeelden passend bij communicatietrajecten en participatiebijeenkomsten.
Stellingen en polls als graadmeter
Een goede graadmeter om de houding ten opzichte van een thema bij je publiek te meten is het presenteren van een stelling. Zo zou je bijvoorbeeld als gemeente tijdens een participatiebijeenkomst de volgende stelling kunnen presenteren: “De gemeente houdt voldoende rekening met de mening van inwoners”, waar het publiek dan met “eens” of “oneens” op kan antwoorden.
Met een poll kun je het sentiment binnen jouw publiek bepalen. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen vragen: “Welk van de volgende thema’s is voor jou het meest belangrijk? (Bereikbaarheid, veiligheid, milieu etc.).” Dit geeft jou inzicht welke thema’s de focus zouden moeten krijgen binnen jouw werkveld.
Bedenk een quiz om kennis te testen en te verhogen
De houding van een groep ten opzichte van een onderwerp is sterk afhankelijk van de kennis die men heeft. In onze huidige samenleving zien we steeds vaker de desastreuse gevolgen wanneer de juiste kennis rond een onderwerp ontbreekt. Maatschappelijke discussies rondom het Coronavirus bijvoorbeeld worden sterk gevoed door onjuiste informatie, de zogeheten “complottheorieën”. Dit maakt het lastig omdat deze houding ook het gedrag sterk beïnvloedt met alle gevolgen van dien.
Bij een onderwerp als “energietransitie” dat momenteel veel aandacht krijgt, merk je bijvoorbeeld dat er een hoop fabels bestaan. Maken windmolens wel zoveel lawaai als gedacht wordt en kun je er daadwerkelijk ziek van worden? Met een laagdrempelig middel als een quiz kun je de kennis bij je publiek testen en goede kennis belonen.
Alternatieven?
Slido is zeker niet de enige interactieve tool op de markt en daarom is het de moeite waard om ook andere tools te testen. Met Mentimeter kun je bijvoorbeeld ook interactieve polls, vraag-en-antwoordsessies en quizzen aanmaken. Net als bij Slido kun je met Mentimeter beginnen met een gratis account en zijn er mogelijkheden om je polls direct via een PowerPoint slide te presenteren.
Voor wie een simpele quiz niet genoeg is, zou eens een kijkje moeten nemen naar Kahoot!. Via deze tool kun je bijvoorbeeld ook puzzels en andere spellen maken. Hiermee laat je jouw deelnemers op speelse wijze leren. Er zijn tal van templates beschikbaar en integratie met je presentatie is ook mogelijk. Je kunt Kahoot! 7 dagen gratis proberen.
Zelf aan de slag met Slido
Slido is gratis te gebruiken met een aantal basisfuncties en tot 5 polls. Mocht dat niet voldoende zijn, zijn er mogelijkheden om te upgraden.
Bekijk hier de website van Slido
Over de auteur
Lucas Wijntjes van de BouwApp
Digital nomad met een passie voor brand management en duurzame omgevingscommunicatie.
E-mail: lucas@debouwapp.nl