Voor het project kadeverbetering Schipluiden heeft het Hoogheemraadschap van Delfland een pilot uitgevoerd om structureel online te communiceren met stakeholders. Acute aanleiding was een geplande informatiebijeenkomst die niet kon doorgaan vanwege Corona. Voor dit project was al eerder een onderzoek uitgevoerd naar de tevredenheid van een voorlichtingsbijeenkomst (pre coronatijd). Hierdoor ontstond de mogelijkheid om de online informatievoorziening en de traditionele voorlichtingsbijeenkomst – binnen eenzelfde project - met elkaar te vergelijken.
Uit dit vergelijkend onderzoek blijkt dat online informatievoorziening minstens even goed werkt als traditionele voorlichtingsbijeenkomsten. Er is geen meetbaar verschil in tevredenheid van stakeholders opgetreden. Het grootste verschil zit in de belasting van de organiserende partij. Deze is bij online informatievoorziening aanzienlijk lager. Het levert dus een flink efficiency voordeel op, terwijl dit niet van invloed is op de tevredenheid van stakeholders. Daarnaast was het bereik online aanzienlijk hoger dan offline (bijna 2x). Deze uitkomsten zijn gebaseerd op een kwalitatief onderzoek met in totaal 29 deelnemers (respondenten), uitgevoerd door Bart van Emden (Stakeholder Journey) en Martijn van Amelsvoort (Hoogheemraadschap van Delfland).
Aanpak
Meest voor de hand liggend alternatief voor een voorlichtingsavond is een webinar. Toch is hier niet voor gekozen. De gedachte was om de projectwebsite van zoveel mogelijk informatie te voorzien, die door iedereen en op hun eigen gewenste moment geraadpleegd kan worden. Deze informatie is aangeboden op video en met een ingesproken PowerPoint presentatie. Ook zijn alle plannen en tekeningen in te zien via de website. Daarnaast zijn mensen in de gelegenheid gesteld om op verschillende manieren contact op te nemen als er nog vragen resteerden. Zo kon men aangeven op welke manier men in contact wilde komen met de omgevingsmanager (via mail, telefoon of online persoonlijke afspraak).
In een eerdere fase van het project, waren alle stakeholders al uitgenodigd om deel te nemen aan een online panel. Dit heeft geleid tot een database met gegevens van 60 huishoudens. Van deze personen was niet alleen het emailadres bekend, maar ook postcode en huisnummer, type stakeholder (bewoner, bedrijf, forens, etc.) AGV-issues werden opgelost doordat deelnemers van het online panel expliciet toestemming geven om hun gegevens voor dit project te gebruiken.
De database waarmee deze gegevens zijn verzameld is gebaseerd op de www.stakeholderjourney.nl.
Toelichting op project
Het Hoogheemraadschap van Delfland werkt onder andere aan het op hoogte en sterkte houden van de dijken in het gebied rondom Den Haag, Rotterdam en Delft. Veel dijkophogingen vinden plaats letterlijk in tuinen van vele bewoners. Maar ook worden kademuren en damwanden geplaatst in bijvoorbeeld een historische binnenstad of vlak langs woningen. Bewoners en omwonenden hebben een direct belang bij een goede voorbereiding en uitvoering van de projecten. Daarom meet Delfland al enkele jaren structureel de tevredenheid van de stakeholders.
De kades in het centrum van Schipluiden, aan de Dorpsstraat en de Vlaardingsekade, beschermen de woningen en de achterliggende polders tegen overstromingen. Ze voldoen echter niet aan de veiligheidsnormen voor stabiliteit. In extreme situaties kunnen de kades bezwijken met als gevolg wateroverlast. Delfland en de gemeente Midden-Delfland pakken dit probleem samen aan. De constructies van de kademuren in het centrum van Schipluiden worden vervangen. De uitvoering is in volle gang.
Zie voor nadere informatie: https://www.hhdelfland.nl/inwoner/wonen-aan-water/werk-aan-de-kade-1/kadeverbetering-schipluiden
|
Resultaten
Via een online vragenformulier zijn de panelleden uit de database uitgenodigd om reactie te geven over hun tevredenheid. Men kon kiezen uit 3 opties: ontevreden, tevreden of zeer tevreden. Daarnaast is gevraagd deze beoordeling te motiveren en tips te geven. Er zijn in totaal voor dit project twee metingen uitgevoerd. Eén in oktober 2019 (voor Corona dus) en één in juni 2020 (tijdens Corona). Beiden metingen zijn gekoppeld aan een specifiek voorlichtingsmoment. Zo was er in september 2019 een ‘reguliere’ voorlichtingsbijeenkomst over de voorgenomen plannen. De meting in juni 2020 verwijst naar een online informatiebijeenkomst over van de uitgewerkte plannen en het formele inspraakproces bij het ontwerp van de nieuwe kademuren.